Over Yoga

Het woord Yoga is afgeleid van de Sanskriet yuj en betekent juk. Vroeger werd het juk gebruikt om een gewicht over beide schouders te verdelen en in evenwicht te houden. Yoga betekent dan ook verbinden, samenvoegen, balans vinden en concentreren van aandacht. Yoga heeft te maken met eenheid, gerichtheid en verbinding ervaren. Het is dan ook iets waar veel mensen naar op zoek zijn, zeker in deze hectische tijd. De motieven om Yoga te beoefenen lopen uiteen van stressbeheersing, ontspanning, fysieke, emotionele en mentale problemen tot balans en rust brengen, zingeving en spiritualiteit. Yoga heeft iedereen iets te bieden.

Yoga is tijdloos. Het bestaat al meer dan 5.000 jaar en is oorspronkelijk afkomstig uit India.  Authentieke integrale Yoga biedt je de mogelijkheid inzicht te verwerven over wie je in essentie bent, je ware zelf te ontdekken en te kennen. Het doel van yogabeoefening is het bevorderen van zelfbewustzijn, zelfobservatie en daarmee ook zelfregulatie. Het is een zeer geleidelijk proces van persoonlijke transformatie dat je opmerkt doordat je je beter, vrijer, bewuster en gelukkiger voelt in het dagelijkse leven. Yoga wordt ook omschreven als de wijsheid om op vaardige en evenwichtige wijze te leven.

Systematische aanpak van je binnenwereld

Ik ben opgeleid als celbioloog gedreven door het willen begrijpen van de werking van de natuur. Dit heeft me een groot ontzag gebracht voor de enorme intrinsieke intelligentie in de natuur. Op elke niveau, op moleculair niveau, van celniveau helemaal tot op het niveau van de kosmos is die diepere intelligentie aanwezig. Op een gegeven moment gaf verder onderzoek in de buitenwereld mij niet de diepere antwoorden die ik zocht. Yoga kwam op mijn pad en bood mij hetgeen ik wél zocht: een weg naar mijn binnenwereld, naar mijn innerlijke natuur.

In de wetenschap bestudeer je iets aan de hand van hypotheses. Die toets je om ze vervolgens te verwerpen of aan te nemen en mee verder te gaan. Deze systematische aanpak is ook te gebruiken in je eigen binnenwereld. Als ‘interne onderzoeker’ ga je dan het experiment aan met jezelf. Dit doe je door middel van yoga-oefeningen, yogawetenschap en -filosofie, zelfreflectie en meditatie. De effecten van de experimenten ervaar je, observeer je en daarop reflecteer je. Dit is een oneindig groeiproces.

Graag loop ik naast je mee en begeleid ik je in het doen van het innerlijke onderzoek met behulp van Yoga en Meditatie.

Volg je natuurlijke intelligentie, je eigen-wijsheid

 

Binnenwereld versus buitenwereld

Heel veel mensen richten zich het grootste deel van de tijd op de buitenwereld; een vaak stressvolle wereld met veel indrukken. Juist in deze hectische tijd is het heel gezond om te leren je aandacht uit de buitenwereld terug te trekken en je op je binnenwereld te richten en daarin balans te vinden. De rust die je dan vindt, neem je mee naar de buitenwereld.